De ce este nevoie pentru a modifica apartamentul?
Atunci cand facem o modificare in cadrul apartamentului, aceasta poate afecta structura de rezistenta a blocului. Din aceasta cauza este nevoie de un document care sa ateste ca lucrarea se va desfasura in conditii de siguranta.
Care sunt aspectele legislative ale lucrarilor de constructie?
Conform site-ului avocatnet.ro, dacă o lucrare din apartamentul propriu afectează structura de rezistență a clădirii și/ sau aspectul arhitectural al construcției, atunci ea nu se poate face decât cu toate documentele necesare:
- Proiect
- Certificat de urbanism
- Autorizație de construcție ș.a.m.d.
Pentru lucrările de modificare a compartimentărilor interioare și de închidere a balcoanelor/logiilor, sunt necesare doar documentele urmatoare:
- memoriu de arhitectură
- releveu
- propunerea de compartimentare/desfiinţare, pentru lucările ce vizează compartimentarea interioară; propunerea de închidere a balcoanelor/logiilor, pentru lucrările aferente acestora
- avizul proiectantului iniţial sau, după caz, expertiză tehnică pentru unitatea locativă/spaţiul aflat în proprietatea solicitantului indiferent de funcţiune.
Cand nu este necesara autorizatia de constructie?
- reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei, inclusiv în situația în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări, cu excepția clădirilor declarate monumente istorice, în condițiile legii
- zugrăveli și vopsitorii interioare;
- reparații la instalațiile interioare, la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății, montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități.
Pentru daramarea unor pereti este nevoie de autorizatie?
Da, este nevoie deoarece dărâmarea unui perete să afecteze structura de rezistență a blocului, indiferent daca este vorba despre o debara sau peretele despartitor dintre camera si balcon.
Care sunt sanctiunile pentru lipsa autorizatiei de constructie atunci cand este obligatorie?
- Legea nr. 50/1991 prevede o amendă între 1.000 și 100.000 de lei.
- Oricine din bloc poate sesiza primăria sau Inspectoratul de Stat în Construcții și primirea amenzii este aproape garantată.
- vom fi somați să încetăm lucrările și să încercăm să obținem documentele legale
- ne putem alege inclusiv cu un dosar penal, întrucât legea cataloghează această faptă ca infracțiune daca nu respectam obligatia de a inceta lucrarile
Este nevoie sa intrebam asociatia de proprietari?(acordul vecinilor)
Conform Legii nr. 196/2018, asociatia trebuie instiintata de lucrările care presupun modificarea proprietatilor. Aceasta lege mai prevede ca in cel mult 30 de zile de la incheierea lucrarilor, orice schimbare a suprafetei construite sau utile trebuie comunicata asociatiei si organului fiscal local. Trecerea cu vederea a acestei obligatii se sanctioneaza cu amenda de la 200 la 1000 de lei.